autor: hgendasx » sob paź 21, 2017 10:06 pm
Komosa ryżowa w słodkim wydaniu
Na śniadanie bez kanapek nie musimy wybierać jedynie płatków owsianych. Dobrym zamiennikiem owsianki będzie komosanka! Do jej zrobienia możemy użyć komosy ryżowej białej, czerwonej lub czarnej. Ja najbardziej lubię quinoa w wersji białych ziarenek, bo ten rodzaj komosy przygotowuje się najszybciej. Komosa ryżowa biała jest gotowa w 15 minut, gotowanie komosy czarnej zajmuje trochę więcej czasu (20-25 min.). Przed gotowaniem wystarczy opłukać komosę na dużym sitku, tak aby pozbyć się gorzkiego smaku. Opłukaną komosę wrzucam do garnka i zalewam wodą (1 część komosy na 2 części wody). Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 15 min., aż cała woda się wchłonie. Na jedną porcję przygotowuję zazwyczaj 6 łyżek komosy (pół szklanki). Komosankę przekładam do miseczki i dodaję do nie klasyczne „owsiankowe” dodatki, tj. łyżeczkę masła orzechowego, świeże owoce (starte jabłko, banan), cynamon, łyżeczkę syropu klonowego, migdały.